Naturfaget.dk

Gør Naturfag forståeligt

Gør Naturfag forståeligt

Artikler & Undersøgelser til Fysik/Kemi, Geografi, Biologi & Natur/Teknologi

Alle vores artikler, undersøgelser og eksperimenter, er rettet mod elever i grundskolens 6. - 10. klasse, men kan sagtens benyttes til anden anvendelse også. - Alt på Naturfaget.dk er gratis for dig og din skole at benytte.


Med over 9.000 sidevisninger om måneden, er Naturfaget.dk en af Danmarks mest populære gratis-fagportaler til naturfag.


Lærer - Sådan bruger du Naturfaget.dk

Er du lærer i et eller flere af naturfagene? - Så læs med her:

Hvis du søger efter inspiration til at forberede din undervisning i naturfagene, så kan Naturfaget.dk være en god hjælp. Her er nogle tips til, hvordan du kan bruge hjemmesiden i din forberedelse.


Find inspiration til dine undervisningsforløb

På Naturfaget.dk finder du masser af artikler, eksperimenter og undersøgelser om emner inden for fysik, biologi, geografi og kemi. Brug artikler og undersøgelser aktivt i din undervisning, eksempelvis ved at give eleverne en eller flere artikler indenfor et emne, som så skal danne grundlag for et videre arbejde eller fordybning. - Alle vores artikler og aktiviteter er skrevet på et letforståeligt sprog, som er rettet mod elever fra 6. - 10. klasse. Artiklerne er alle korte og skrevet med en didaktisk overvejelse om, at eleverne selv skal have mulighed for at undersøge emnet nærmere, efter de er blevet gjort nysgerrige. 

I forbindelse med elevernes fællesfaglige emner og projekter, kan du give eleverne mulighed for at søge inspiration på Naturfaget.dk Det er af samme grund, at alt indholdet på Naturfaget.dk ikke er inddelt i fag og mål, men derimod emner, så eleverne selv skal vurdere og undersøge hvad de har behov for til deres projekter. 

Skulle du have spørgsmål, så tag gerne kontakt til os.

God fornøjelse

Elev - Sådan bruger du Naturfaget.dk

Hej med dig! - Hvor er det bare fedt, at du er hoppet ind på Naturfaget.dk

Hvis du vil have hjælp til at lære naturfag på en sjov og anderledes måde, så er naturfaget.dk en super god hjemmeside for dig! Her finder du masser af eksperimenter, undersøgelser og artikler, om emner som klima, geografi, biologi, fysik og kemi.

Skal du eksempelvis i gang med et fællesfagligt forløb eller et projekt, så er der massere af inspiration at hente. Du kan for eksempel starte med at søge inspiration til dit projekt, ved at læse nogle spændende artikler om dit emne. Du kan også gå direkte ind på siden 'Eksperimenter & Undersøgelser' og se om der er noget du kan bruge der.

Skulle du have spørgsmål, så tag gerne kontakt til os. 

God fornøjelse


I begyndelsen af det 19. århundrede, var verden i gang med at gennemgå en spændende tid med videnskabelige opdagelser og fremskridt. Midt i denne bølge af nysgerrighed og forundring, stod en bemærkelsesværdig dansk videnskabsmand ved navn; Hans Christian Ørsted. Hans opdagelse af elektromagnetismen i 1820, skulle vise sig at være banebrydende for...

Niels Bohr var en dansk fysiker, der levede fra 1885 til 1962. Han blev kendt for sin banebrydende forskning, inden for atomfysik og kvantemekanik. Bohr revolutionerede vores forståelse, af atomer og hvordan de opfører sig. I denne artikel, vil vi udforske hans vigtigste bidrag til videnskaben og se, hvordan hans opdagelser har påvirket den moderne...

Galileo Galilei var en betydningsfuld videnskabsmand. Han levede i det 16. og 17. århundrede og gjorde utrolige opdagelser, der ændrede vores forståelse af universet. Vi tager i denne artikel et kig, på Galileos liv og bidrag til videnskaben.

Albert Einstein var en af ​​de mest berømte videnskabsmænd i det 20. århundrede. Han blev født i Ulm, Tyskland, den 14. marts 1879 og døde den 18. april 1955 i Princeton, New Jersey, USA. Einstein er kendt for sine revolutionerende bidrag til fysikken, som ændrede vores måde at se verden på.

Marie Curie var en fransk polsk fysiker og kemiker, der er mest kendt for sin forskning i radioaktivitet. Hun var den første kvinde, der fik en Nobelpris og den første person, der fik to Nobelpriser inden for forskning i to forskellige videnskabelige discipliner.

Thomas Edison var en berømt amerikansk opfinder og forretningsmand, der levede fra 1847 til 1931. Han er kendt for at have opfundet flere ting, der ændrede verden, og hans arbejde har påvirket vores liv og samfund på mange måder. I denne artikel vil vi undersøge nogle af hans opfindelser og hvordan de har påvirket vores liv.

Charles Darwin var en af de mest indflydelsesrige personer i videnskabshistorien. Han er kendt for at have formuleret teorien om evolution, som har haft stor betydning for vores forståelse af livets historie og mangfoldighed på Jorden. I denne artikel vil vi tage et kig på Charles Darwin og hans bidrag til videnskaben.

Edward Jenner var en britisk læge, der levede i det 18. århundrede. Han er mest kendt for sin opdagelse af en vaccine mod kopper, som var en af ​​de farligste og mest dødelige sygdomme i hans tid.

Forestil dig at køre i en bil, der kun udleder vanddamp - ingen forurening, ingen støj, bare ren kørsel. Brintbiler er en spændende teknologi, der har potentiale til at revolutionere transporten. Men hvordan fungerer de egentlig?

I dag henter vi meget af vores energi fra fossile brændstoffer som olie, kul og naturgas. Men disse brændstoffer er ikke kun knappe, de producerer også skadelige gasser, der bidrager til klimaforandringerne. Derfor er det vigtigt at finde mere bæredygtige måder at producere energi på. Én spændende løsning er noget, der kaldes "Power-to-X."

Elbiler er i de senere år blevet mere populære og mange mennesker ser dem, som et mere miljøvenligt alternativ til brændstofbiler. Men er elbiler, virkelig bedre end brændstofbiler? Lad os tage et kig på, hvordan elbiler og brændstofbiler påvirker vores miljø.

Landbruget spiller en vigtig rolle i vores fødevareproduktion, men det har også en betydelig indvirkning på klimaet. Gennem brugen af pesticider, gødning og udledning af metan fra landbrugsdyr, bidrager landbruget til problemer som drivhusgasser og miljømæssige udfordringer. I denne artikel, vil vi udforske, hvordan landbruget påvirker klimaet og...

Biogas er en miljøvenlig energikilde, som kan bruges til at producere både elektricitet og varme. Biogas kan produceres ved hjælp af organisk materiale, såsom husdyrgødning, fødevareaffald, slam og lignende.

Island er kendt for at være et land med stor fokus på bæredygtighed og miljø. Derfor er det ikke overraskende, at Island også er et af de lande, der arbejder mest aktivt på at bekæmpe klimaforandringerne. Et af de projekter, der for tiden er i gang på Island, er et testanlæg, der kan opfange CO2 fra luften.

Klimaforandringer er en af de største udfordringer, som vores planet står over for i dag. En af de bedste måder, vi kan bekæmpe klimaforandringer på, er ved at bevare og genopbygge vores skove.

Klimaforandringer har store konsekvenser for vores planet og dens beboere. En af disse konsekvenser er, at mennesker i stigende grad bliver nødt til at forlade deres hjemlande på grund af ekstreme vejrforhold og andre miljømæssige faktorer. Disse mennesker kaldes klimaflygtninge.

Forestil dig at du har små, usynlige bomber gemt i din hånd. Bomber, der konstant eksploderer og sender små, usynlige partikler ud i verden. Det lyder måske farligt, men det er faktisk beskrivelsen af radioaktivitet, et fascinerende fænomen, der findes i næsten alt omkring os.

Elektricitet er en af ​​de mest spændende og vigtigste opdagelser, i menneskets historie. Det er den usynlige kraft, der gør vores lys tænder, vores apparater fungerer, og vores elektroniske enheder virker. I denne artikel vil vi udforske, hvad elektricitet er, hvordan det fungerer, og hvorfor det er så vigtigt for vores moderne verden.

Lyd er overalt omkring os, fra den blide susen af vinden, til den buldrende lyd af torden. Men hvordan bevæger lyd sig, og hvad er lydbølger egentlig? I denne artikel vil vi udforske lydens forunderlige verden og lære, om de spændende egenskaber ved lyd og lydbølger.

Lys er en af naturens mest fascinerende og mystiske fænomener. Det er overalt omkring os og spiller en afgørende rolle i vores hverdag. Men hvad er lys egentlig, og hvordan fungerer det? Lad os udforske denne spændende verden af lys og opdage, hvad der gør det så specielt.

Atomer er de mindste byggeklodser, som alt i verden er lavet af - inklusiv os selv! De er så små, at man ikke kan se dem med det blotte øje, man skal bruge et mikroskop for at se dem.

Tyngdekraften er en af de mest fundamentale kræfter i universet. Den er ansvarlig for at holde planeterne i deres baner omkring solen, og for at holde os på jorden. I denne artikel vil vi undersøge tyngdekraften og dens egenskaber, samt hvordan den påvirker vores liv og universet omkring os.

Joule og watt er to enheder, som bruges inden for fysikken til at måle henholdsvis energi og effekt. Begge enheder er vigtige i mange sammenhænge og bruges både inden for videnskab, teknologi og dagligdagens liv.

Energi er noget, vi alle har brug for i vores daglige liv. Men hvad er energi egentlig? I fysikkens verden beskriver energi evnen til at udføre arbejde, og det kan findes i mange forskellige former. I denne artikel vil vi udforske de forskellige former for energi og lære, hvordan de påvirker vores verden.

Tag med på en spændende rejse gennem Jordens vandressourcer, hvor vi følger en vanddråbes utrolige tur i vandets kredsløb. Fra havets dybder til skyernes højder, og tilbage igen, vi udforsker hvordan vand er afgørende for alt liv på Jorden. Vi skal lære om nedbør, grundvand, floder og gletsjere.

Jorden er vores hjem, og den rummer en fantastisk mangfoldighed af liv og naturfænomener. Men hvad ligger der egentlig under overfladen? Dyk med os ned i Jordens fire sfærer og udforsk de fascinerende lag, der udgør vores planet.

Jorden er vores hjem, og den rummer en fantastisk mangfoldighed af liv og naturfænomener. Men hvad ligger der egentlig under overfladen? Dyk med os ned i Jordens fire sfærer og udforsk de fascinerende lag, der udgør vores planet.

Søger du en videnskabelig artikel?

Vi skal i dette eksperiment, undersøge processen med brænding og læskning af kalk, for at producere kalkmørtel. Du vil få en større forståelse for kemiske reaktioner og forstå, hvorfor store mængder mørtel og beton i byggerier, kan have miljømæssige konsekvenser.

I dette eksperiment, skal vi lave en kemisk reaktion. Vi skal udforske reaktionen mellem hydrogenperoxid (H2O2) og en katalysator, i dette tilfælde gær, for at skabe en imponerende og eksplosiv reaktion, kendt som "elefanttandpasta".

Du skal fremstille en naturlig pH-indikator, ved hjælp af rødkålssaft. Ved at udføre dette eksperiment, kan du lære om pH-skalaen og observere farveændringer, der indikerer forskellige pH-værdier.

I dette eksperiment, skal vi undersøge hvordan forskellige jordtyper, påvirker væksten af planter. Vi vil lære om betydningen af jordbundsart og se, hvordan planterne reagerer på forskellige jordtyper.

Formålet med dette eksperiment er, at lære om kapillær sugning, optagelse af næringsstoffer og processen bag farveændring af planter. Resultaterne af undersøgelsen vil give en indsigt i, om frugtfarver kan bruges, til at ændre blomsternes farve og kan være et grundlag for en diskussion, om hvilken påvirkning brugen af sprøjtemidler har på planter...

Formålet med en LCA-vurdering er, at evaluere den miljømæssige påvirkning af et produkt, gennem hele dets livscyklus, fra råmaterialeudvinding, produktion og distribution, til brug og bortskaffelse. LCA-vurderingen anvender en systematisk tilgang, til at vurdere de miljømæssige konsekvenser, af et produkt og resultaterne kan bruges til at træffe...

Formålet med undersøgelsen er, at undersøge og analysere vekselstrøms-generatorens funktion og komponenter, for at opnå en dybere forståelse af dens virkemåde.

Forsuringen af verdenshavene er en stigende global bekymring, som skyldes stigende niveauer af CO2 i atmosfæren, som optages af havene og forårsager en stigning i surhedsgraden af havvandet. Denne forureningstrussel er blevet betegnet som en af de største trusler mod havøkosystemer og den globale biodiversitet. Forsuringen af verdenshavene kan have...

Bioplastik er en type plastik, som er fremstillet af biologiske materialer, såsom stivelse, sukkerroer, majs og kartoffelstivelse. Bioplastik er et mere bæredygtigt alternativ til traditionelle plastiktyper, da det er biologisk nedbrydeligt og kan produceres med mindre skadelige kemikalier og mindre energi end traditionel plastik. Bioplastik kan...

Et citronbatteri er en simpel form for batteri, som er lavet ved at kombinere to forskellige metaller med en elektrolyt i form af en citron eller anden frugt. Citronbatteriet består typisk af en zinkplade og en kobberplade, som er indsat i en citron eller et andet stykke frugt. Når metallerne er i kontakt med saften i citronen, opstår der en...

Lav en klon

2022-04-20

Ukønnet formering betyder, at en organisme kan lave en kopi af sig selv uden at have brug for en partner. I stedet for at producere en baby ved at kombinere DNA med en anden organisme, kan organismen simpelthen kopiere sit eget DNA for at producere en ny individ. Dette resulterer i et afkom, der er næsten identisk med sin forælder,...

I dette forløb skal vi undersøge, hvordan vandet bevæger sig gennem naturen i en cyklus af fordampning, kondensation, nedbør og opsamling. Vi vil også dykke ned i, hvordan klimaet påvirker vandets kredsløb.

Vi undersøger forskellige stoffers tilstandsformer og sammenligner dem. I skal bruge viden om stoffers tilstande og deres fysiske egenskaber, til at besvare spørgsmålene.

Lys er en fascinerende del af vores verden, og det spiller en afgørende rolle i vores evne til at se og opleve omgivelserne. Men lys er ikke bare én ting - det findes i en bred vifte af farver og former.